Grupputveckling
I mitt arbete med olika grupper och med boken ”Laget framför jaget – gott samarbete i praktiken” har jag sett att det finns en röd tråd i framgångsrik grupputveckling. En grupp utvecklas till ett effektivt samspelt team går som bekant igenom olika faser. Varje fas har sina speciella kännetecken och utmaningar för både ledaren och medlemmarna.
- Det handlar om att fokusera på att utveckla både ”vad” och ”hur”. Vad som ska göras, vilka målen är, vilken uppgiften är samt hur gruppens medlemmar är med varandra när de arbetar mot målet. När jag arbetar med att utveckla en grupp arbetar jag med båda perspektiven och tydliggör de olika beteendestilar och styrkorna som finns i gruppen.
- Om alla medlemmar och ledaren har kunskaper om grupputveckling så blir gruppen snabbare ett samspelt lag. Tidigt i programmet går jag därför igenom grunderna i grupputveckling så alla deltagarna vet vad som kan förväntas.
- För att en grupp, som till exempel är relativt nyetablerad, vill utvecklas till ett riktigt effektivt team behövs ett fokuserat och medvetet arbete under en viss tid. Det är ingen ”Quick Fix”. Vi arbetar både med gruppens utveckling och varje individs utveckling genom ett antal workshops med gruppen kombinerat med, om så önskas, individuell coaching.
- Ledaren är medveten om hur den leder i de olika faserna för att gruppen ska utvecklas sig. Även gruppmedlemmarna förstår att det är ett gemensamt ansvar.
Upplägg
- Programmet inleder jag med ett möte med gruppens ledare för att klargöra gruppens nuläge, utmaningar, behov och mål.
- Någon form av styrke- och beteendestilsanalys ingår ofta i första fasen. Jag använder DISC eller CliftonStrengths (hette tidigare StrengthsFinder. Läs mitt inlägg eller mer här ) Ju mer man vet om varandras styrkor och beteendestilar desto enklare förstår man sig själv och varför andra gör som de gör. Det blir också enklare att se vem som passar bäst för vilken uppgift. Gruppen får dessutom ett gemensamt språk kring styrkor och beteenden.
- En grundläggande faktor för en grupp är att medlemmarna känner en psykologisk trygghet, att man är med i gruppen även om skulle göra något fel eller säga något konstigt. Trygghet och hjälpsamhet är framgångsnycklar. Vi adresserar det liksom kommunikation, dynamik och hur ta hand om medlemmarnas olikheter.
- Innehållet i programmet anpassas till gruppens situation och behov.
- Gruppen träffas under ett antal workshops för att arbeta med dynamik, kommunikation, feedback, lyssnande, tydlighet, beslutsfattande, förståelse för varandra, konflikthantering, med mera.
- Det bästa resultatet fås om varje gruppmedlem dessutom får individuell coaching parallellt med att den gemensamma teamutvecklingen pågår.
Hör gärna av dig.
Varje grupp har sina unika förutsättningar och behov och vilket upplägg som passar er avgör vi bäst i ett möte. Då berättar jag lite om hur andra grupper jag jobbat med har gjort och vilka resultat de fått.
Jag håller även föreläsningar om grupputveckling och delar då med mig av några av de verktyg jag använder. Läs mer om mina kurser och föreläsningar här.