Att vara autentisk/äkta är ett val

Publicerat 3 januari 2023

En av ledstjärnorna från ”The gifts of imperfection” av Brené Brown

Sluta bry dig om vad du tror andra tänker/tycker om dig – var autentisk/äkta

Att vara äkta/autentisk är enligt författaren ett val vi kan göra, eller rättare sagt, flera val att göra varje dag. Det är ett medvetet val att visa sitt riktiga jag. Tanken att det är något vi kan välja är hoppfull, men kanske också lite tröttande. Det innebär att det inte är en förmåga vi föds, det kan tränas, med men det kan också vara en utmaning i en värld där det handlar mycket om att visa upp ett bra liv, en fasad, passa in och bli gillad/omtyckt.

Äkthet är att släppa taget om att försöka vara den vi tror andra vill att vi ska vara och vara mer av den vi själva är och vill vara.

Det handlar om

– att våga vara icke-perfekt, sätta gränser och våga visa oss sårbara

– att förstå och bete oss utifrån att vi alla har både styrkor och tillkortakommanden

– att tro att vi duger och är tillräckliga som vi är

Att vara och visa sin autentiska sida är inte alltid det mest komfortabla. Det kan handla om att vara utanför sin komfortzon och riskera att inte bli omtyckt av alla. Men om vi försöker till vara alla till lags och gör väldigt mycket för att bli omtyckta (vilket ju är något vi inte har kontroll över) så sker det på bekostnad av vår integritet och äkthet. Det kan leda i fel riktning – ångest, depression, ilska, stress, etc.

Idé: hitta ett mantra eller ett ord som är ditt eget och som hjälper dig att bli grundad när du behöver det. Typ ”Jag står stadigt. Jag duger”.

Tillbaka till bloggen