Ett år på Öland – hur har det gått?

Publicerat 5 december 2018

 

Flytta från Stockholm till Öland – hur har det gått?

”Men vad ska du jobba med?”

”Men hur är det på vintern?”

Det är det två vanligaste frågorna jag får när jag berättar om den flytt jag och hustrun gjort från ett liv i och kring Stockholm till landsbygden på södra Öland.

För vad det är värt vill jag i den här artikeln dela med mig av några reflektioner och erfarenheter jag fått av att både göra ett större vägval och att byta från staden till landet.

Nu har det gått drygt ett år sedan vi lämnade radhuset i Gustavsberg. Jag har bott och arbetat i Stockholmsområdet i över 30 år så jag vet hur det livet fungerar. Så hade det förstås kunna fortsätta.  Men det infann sig en stark känsla av att var dags att prova något nytt, inte vänta och inte bara låta saker och ting rulla på i samma hjulspår.

Då vi tog det där steget som vi hade pratat flera gånger om att ta.

Så hur har det gått?

Självklart fanns det många farhågor och orosmoln inför flytten av både arbete och boende.

Farhågor och rädslor kan göra att man inte ens väljer att prova på, det är ju enklare att bara bibehålla status quo och fortsätta på samma sätt som tidigare.

Sammanfattningsvis kan jag säga att mycket har gått över förväntan och de flesta farhågor har inte infriats. Bytet har gett många intressanta erfarenheter och lärdomar jag inte velat vara utan.

Om du själv står i ett vägval, låt inte rädslor och oro begränsa dig. Prova på! Ta gärna dina rädslor på allvar, försök se vad de handlar om, men låt dem inte styra dig.

 

Arbete

Som egenföretagare var det ju lätt att flytta själva företaget. Men hur skulle det gå att etablera sig i en ny region och hitta uppdrag där? Vad skulle hända med alla gamla kontakter i Stockholm om jag ville återvända?

Eftersom ganska få kände till mig i Kalmarregionen så blev min strategi från början att hitta bra kontakter, gå med relevanta nätverk, delta på intressanta konferenser, med mera, och genom det börja boka in möten.  Hösten blev mycket mötesintensiv och jag träffade spännande personer i Kalmar, Nybro, Torsås, Oskarshamn, Mönsterås, etc. Det är en dynamisk region med ett gemensamt intresse att utveckla den vidare och att hjälpas åt.

De jag träffade fick tipsade i sin tur om andra som de tyckte jag borde träffa. Jag tror att det är viktig med en ödmjuk och lärande attityd och inte uppfattas som en Stockholmare som kommer ner och vet bäst. Det finns mycket att sätta sig in för att förstå hur saker och ting fungerar.

I en region som Kalmar känner många varandra. Man möts i olika nätverk eller grupper. Det innebär bland annat att om jag gör ett bra jobb på ett ställe så vet andra förr eller senare om det. Samma sak förstås om jag gör ett dåligt.

Så att få till många bra möten och göra leveranserna så bra som möjligt blev alltså mitt fokus.

Hur fungerade det? Det visade sig vara ganska framgångsrikt. Några hade innan sagt till mig att ”det är svårt att komma in i Kalmar” men det upplevde inte jag. Under senaste året har jag fått arbeta med tre ledningsgrupper och med ett antal start-ups, gjort individuella chefscoachingar och haft några föreläsningar. Har också flera intressanta saker på gång inför hösten.

Parallellt med uppdragen i Kalmar har jag också haft ett par jobb i Stockholm och hållit några utbildningar ute i landet. Så det har varit ett riktigt bra år!

Vad är mindre bra? Självklart färre företag och färre storföretag. Jag kan ibland tycka att tempot är lite segt, beslut tar lite för lång tid. Lönenivåer och arvoden klar lägre än i Stockholm. Kan ibland också tycka att Kalmar är lite för ”lagom”.

Kommunikationer

Här finns plats för rejäla förbättringar. Svårt att klara sig utan två bilar när vi är två som arbetar på lite olika tider, skulle gärna välja kollektivtrafik istället.

Buss? Det finns två avgångar om dagen och ibland går de inte ens hela vägen fram.

Tåg till Stockholm? Tror inte det, flera byten och lång restid gör det hela osäkert, så det blir ofta flyg. Tåg till Malmö och Göteborg fungerar däremot utmärkt.

Att resa från Kalmar och vidare i Sverige eller ut i världen kräver mer logistik och planering än när man bor i Stockholm.

Om vi alla ska hjälpas åt att minska vår klimatpåverkan så finns det mycket att förbättra på buss- och tågsidan här (och på andra håll i landet).

En intressant spaning när jag numera kommer till Stockholm är att många springer till sina bussar eller tåg. Varför denna brådska undrar jag, nästa avgång är ju inom högst 15 minuter. Det är skillnad om det är dagens enda buss man ska passa…

 

Fritid och miljö

 

Istället för att höra Värmdöleden eller annan brusande trafikled så öppnar jag dörren på våren och hör rödbena, vipa, lärka och enkelbeckasin. Inga studsmattor! Kanske några kor som råmar i hagen intill.

Närheten till naturen och att leva med den i sin omedelbara närhet är givande. Fågellivet på södra Öland tillhör Sveriges bästa, det dyker ofta upp något spännande hela året runt.

På landet finns två saker som många betalar för – tystnad och en fantastisk stjärnhimmel.

En kall klar natt blir Vintergatan och alla stjärnor överväldigande.

Jag har fått mer tid att ägna mig att två stora intressen – foto och cykling. Här går att cykla både på landsväg, stigar och Alvar utan fara för livet. Nackdelen är att det ofta blåser en hel del motvind.

Men att bara vara på Öland eller i Kalmar hela tiden har känts lite begränsande. För att få mer stimulans, fler intryck, större utbud och möta nya människor behövs storstadsbesök då och då. Då är det bra med uppdrag också i Stockholm så att jag får åka dit regelbundet.

Närheten till lantbruk, kor och sädesfält gör ju också att konsekvenserna av den här sommarens hetta blir mycket tydliga. En uppenbar tankeställare som gör att det känns angeläget att radikalt minsta klimatpåverkan och försöka minska jordklotets uppvärmning.

 

Utbud, shopping, kultur – hur är det med det?

Det är ju inte alltid så att det är bättre med mer att välja på. För många alternativ kan göra oss beslutströtta och då kanske de inte blir något beslut alls. Eller så kan vi bli missnöjda med vårt val för att något annat hade ju kunnat vara bättre. På det sättet är det en fördel med Öland och Kalmar, utbudet är begränsat och man man får anpassa sig till det som finns. Det går att hitta personliga favoritställen dit man går för att äta, fika eller handla. Efter ett tag blir man känd hos de som arbetar där och det är trevligt. Jag föredrar att gynna mindre ställen med engagerad och kunnig personal istället för att behöva åka till en stormarknad för att handla eller fika.

Några personliga favoriter i Kalmar är Balcks Coffe, Sjöblads kläder, Cykelogen och på Öland bl.a Fredriks bageri och café i Färjestaden, Café Söderbönor i Mörbylånga, Naturbokhandeln och Havtornsgården (när den är öppen). På ön finns också många duktiga bofasta konstnärer att besöka och handla av.

Men visst är utbudet begränsat, men det mesta finns ju på nätet. Lite kul att få saker levererade till dörren eller att få hämta dem i ICA-affären.

 

Relationer

För att behålla vissa relationer i Stockholm har det krävts ett eget aktivt arbete. Det är som att jag försvinner från radarskärmen för att jag inte finns på plats fysiskt. Kanske också för att jag inte är så road av att umgås via sociala medier.

Men genom att jag är 50 mil bort så har det istället i vissa fall inneburit att när vi väl setts då har vi verkligen setts ordentligt och förvaltat tiden bra. Mötet bokas in och det får ta tid. Istället för att tänka att ”vi kan ses när som helst” så blir det av och det blir viktigt.

Det kan ibland bli lite väl ensligt, isolerat och stilla på södra Öland, framför allt under vintern då det är släckt i många hus. Man behöver nog vara hyfsat bekväm med tystnaden, stillheten och sitt eget sällskap för att trivas. Samtidigt ger det ett lugn och tid att tänka och reflektera.

Vill man ha umgänge och träffa andra finns det alltid sätt att göra det på.

 

Hur var det nu med vintern?

Ja, den kan både vara riktigt tuff och vansinnigt vacker. Februari och mars brukar vara de värsta månaderna, speciellt om fåken kommer.

I vintras blev vi insnöade, bussarna på Öland ställdes in under 4-5 dagar. Hustrun blev kvar i Kalmar i tre dagar, hon kunde inte komma hem och jag kunde inte komma ut från tomten.

Vi har lärt oss att det behövs ett ”fåk-förråd” hemma med mat, vatten, ved, whisky och ett reservgasolkök.

Ett rejält lager av olika ullunderställ och -tröjor i varierande tjocklekar är inte heller så dumt att ha hemma.

 

Summerat

Att då och då byta spår, ta ut en ny riktning och göra något nytt är mycket viktigt för den egna utvecklingen, lärandet och för att få nya perspektiv. Spårbytet behöver inte vara ett beslut för resten av livet, blir det inte bra går det att göra annat eller gå tillbaka. Bara att våga prova är värdefullt i sig.

Kontrasten mellan stad och land är stor. Alla kan inte bo i städerna, men landsbygden behöver utvecklas på en mängd områden för att det ska bli mer attraktivt för företagare och människor att flytta dit. Genom att leva här får jag erfarenheter jag inte kan få i en storstad eller genom att bara vara på landet som turist. Det är ofta givande men ibland frustrerande.

 

 

Tillbaka till bloggen