”Att göra något – metoden”

Publicerat 16 januari 2019

 

Att göra som jag nu gjort, byta en välkänd miljö (Stockholm) där jag vet hur det funkar mot en ny miljö och ett nytt sammanhang (Öland/Kalmar) där mycket är nytt är intressant, lärorikt och ibland svårt.

Det tar tid att lära dig hur saker och ting går till, vilka som är bra kontakter, vilka nätverk som är lämpliga att vara med i, att etablera sig och få förtroende. Var ska man egentligen börja?

Du kanske känner igen dig i situationer där det finns så många olika saker att göra så man blir osäker på vad som är rätt och bäst – och då inte gör något alls. Eller när ett projekt du har framför dig känns så stort att du skjuter upp saker och ting och inget blir gjort. En annan variant är att du blir otålig och drabbas av smärre stresspåslag för att inget händer NU, och då sätter igång tio saker samtidigt. Vi vet ju att då brukar ju inget bli riktigt bra, det blir mest bara rökutveckling.

Efter att ha nosat på alla tre varianterna och landat i ”Bengt, det här funkar inte så bra” så kom jag fram till en metod som kändes lite mer konstruktiv, jag kallar det ”Gör nå´t-metoden”. Den bygger också på tidigare erfarenheter då jag kört fast, inte riktigt vetat vad nästa steg är, men märkt att jag mått bra av att ändå göra något litet.

Metoden är enkel. Istället för att sitta där och fastna i ett tankesätt eller ett problem, vänta på motivation och inte komma till skott – börja arbeta på det genom att ta ett litet steg. Även om jag inte vet om det är den bästa saken att göra, så kommer det tack vare av att jag bara gör något litet komma bättre idéer längre fram. Dessutom känns det bra att sätta sig i rörelse.

En intressant spaning och en viktig lärdom är: att göra något är inte bara ett resultat av att jag är motiverad, att göra något ger mig också motivation att göra mer.

Det är lätt att fastna i att vi måste första känna oss inspirerade för att få motivation för att sedan göra rätt sak. Om vi sedan inte får inspirationen eller känner motivationen kanske vi tänker att det är något fel på oss och inget vi kan göra något åt. Det är bara att vänta.

Men ”gör nå´t-metoden” bygger på kedjan

Inspiration -> Motivation -> Action -> Inspiration -> Motivation -> Action, o.s.v

Så när du saknar motivation för att göra den där förändringen i ditt liv, gör nå´t– egentligen vad som helst, och använd känslan som följer till att bygga motivation.

Det viktiga är här inte att lyckas till 100 % eller göra helt rätt, det viktiga här är att göra något. Själva görandet är framgång i sig.

Genom att göra något litet så kommer också de där stora uppgifterna och projekten kännas enklare.

Samma princip kan förstås användas i en organisation eller i ett projekt på jobbet. Sikta på att börja med de minsta stegen du/ni kan ta, och låt dem få snöbollen i rullning.

 

Tillbaka till bloggen