Om du mötte dig själv om fem år…

Publicerat 19 februari 2019

 

Föreställ dig att ett filmteam kom hem till dig om fem år. De vill dokumentera hur du lever, var du bor och vad du gör.  Sedan ska filmen, ihop med andra filmer, visas som ett tidsdokument.

Ta dig lite tid och förflytta dig in i framtiden. Fem år eller 10 år. Du sitter där i fåtöljen och ser nu den färdiga filmen. Hur ser du ut? Hur mår du? Vad gör du? Vad jobbar du med? Var bor du? På vilket sätt har du förändrat världen till en bättre plats?

Är filmen du ser inspirerande eller nedslående? Kanske är det här ett filmmanus du vill börja skriva på redan nu så att filmen blir mer som du vill eller så vill du kanske låta slumpen styra. Det är förstås ditt val.

Vi påverkas hela tiden av omgivningen och omvärlden. Jag har tidigare skrivit en artikel om de sex megatrender som påverkar oss alla på olika sätt de kommande 10-15 åren.

De sex är globalisering, teknisk utveckling/konvergens, demografiska förändringar, klimat- och miljöförändringar, individualisering och ökad digital livsstil.

Mycket av det som händer har vi svårt att påverka, det ligger utanför vår ”circle of control”. Eller åtminstone känns det så. Det kan för många kännas frustrerande och till och med hopplöst.

Ändå finns det de som vill försöka påverka, förändra världen till det bättre, göra någonting, även om det (till en början) sker i det lilla.

Ett känt exempel är Greta Thunberg som skolkar för att påverka oss alla att rädda planeten och klimatet. Det började i liten skala men har med tiden vuxit och inspirerat andra över hela världen. Hon har fått vara med på olika toppmöten och påverkat världens ledare.

Ett annat mindre känt exempel är Regina Thcelly. Nästan högst upp i favelan Babelonia, i huset med den gröna dörren bor Regina Thcelly. En entreprenör och matentusiast som vill förändra världens syn på kost och miljö. Det många av oss betraktar som sopor – gör hon mat av. Bananskal går att använda i gryta och stjälkar funkar alldeles utmärkt i soppa, berättar Regina medan hon skopar glass, gjord på jackfrukt, med skal givetvis. Hon vill lära alla att äta mer hållbart, inte konsumera mer än nödvändigt och framför allt inte slänga det som går att äta. (Ur Utrikeskrönikan 25/1-19 https://player.fm/series/utrikeskronikan/att-radda-jorden-med-bananskal-ekots-lubna-el-shanti-rio-de-janerio)

Vem eller vilka är det egentligen som verkligen förändrat världen i större skala? Här visar en del studier att  de som oftast gör det är de som inte anpassat sig till det vanliga systemet, som går utanför normer och regler kring hur man borde vara, de som inte är så ”well-rounded”. Vi som gått i skolan och skött oss, följt planen och anpassat oss till systemet och regelverket vi kan få bra liv och jobb, men det är inte vi som är de som verkligen förändrar världen. Winston Churchill, Steve Jobs, Glenn Gould är exempel på personer som inte passat in i systemet och mallarna men ändå (eller tack vare det) påverkat världen på ett avgörande sätt.

Men även om vi tillhör de som inte bidrar till de största förändringarna finns det ändå saker vi kan göra.

Vi har så mycket mer i oss än vad vi tror, vi är kapabla till mer:

 

”Compared to what we ought to be, we areonly half awake.

We are making use of only a small part of our possible mental and physical resources.”

                                                             William James, professor på Harvard

 

För att använda de mentala och fysiska resurser du besitter och kan ta kontroll över kan ett första steg vara att måla upp bilden av dig själv om fem eller 10 år. Du kan prova att gå igenom område för område och måla upp ditt drömläge: arbete, hälsa, ekonomi, boende, relationer, familj, egen utveckling, andlig utveckling, hobby, mm.

Låt den bilden bli kompassriktning och en vägvisare för aktiva och kloka beslut. Kanske kan den bilden göra att du förändrar världen till det bättre, även om det är i det lilla.

Oavsett om du har tagit ut en riktning för dig själv eller inte kommer du att landa någonstans, frågan är bara om det är där du vill som du landar om du inte har en bild av din önskade destination.

 

Det kostar inget att drömma.  Kommer du ihåg hur du drömde som barn?

Se gärna det här filmklippet. https://www.youtube.com/watch?v=XHGt0M45-Eg

Tillbaka till bloggen