Nå önskad framgång, del 11: Sätta gränser

Publicerat 12 november 2019

Det finns olika samtalsfärdigheter som hjälper oss att nå önskad framgång, b.la aktivt lyssnande, ställa frågor och återkoppla. Ytterligare en är förmågan att sätta gränser. För många av oss är det svårt att säga nej, dra en gräns – man är rädd att det kan uppfattas negativt, att det skadar relationen eller sårar den andre.

Men risken är att man annars kan bli utnyttjad, få för mycket att göra eller får göra sådant man inte alls har lust med alltför många gånger. Någon annan kan fortsätta att begära för mycket av dig och gå över gränsen.

Så det handlar om att vara tydlig och klargöra ditt eget perspektiv på saken.

Du presenterar varför du inte vill gå med på något i stället för att reagera med att bli arg eller skuldbelägga. Målet är ju att den andre ska förstå, sluta begära, sluta tjata och samtidigt bibehålla en god relation.  Du lägger fram en form av jag-budskap utifrån ditt perspektiv och vad du tycker.

Har du sagt nej, försök att inte heller ta på dig att komma med en lösning eller fixa det. Du behöver heller inte försvara ditt nej, även om det ofta känns som man borde det. Om du ställs inför önskan om ett snabbt beslut, så tänk på att ju snabbare du behöver fatta ett beslut, desto större risk att det blir ett dåligt beslut.

Om det går så be att få fundera, tänka på saken, för att fundera på för- och nackdelar, i stället för att fatta ett för snabbt slarvigt beslut, bli besviken på dig själv och göra något som inte är du.

Kom ihåg, när du säger nej till något så kan du säga ja till något annat som kanske är viktigare.

Samtalsfärdigheter får du lära dig mer om i e-kursen Framgångsacceleratorn som du kan prenumerera på här.

Tillbaka till bloggen