Nå önskad framgång, del 12 – Att överskatta sin förmåga, underskatta tid och insats

Publicerat 25 november 2019

I föregående avsnitt fick du lära dig mer om olika samtalsfärdigheter. Mycket av det vi gått igenom i de olika avsnitten kan ju tyckas vara sunt förnuft. Mensunt förnuft och sunt handlande är alltid inte samma sak. Att veta vad man borde göra och att sedan också göra det är olika saker. Ibland ställer vi till det för oss eller tänker fel…

Men du når inte min nästa önskade nivå eller framgång om du råkar hindra dig själv eller saboterar för dig själv på olika sätt. Det kan vara misstag som du kanske tycker att du borde känt till och kunnat hanterat eller undvika i förväg. Det kan också handla om tankar som begränsar som ofta är hjärnspöken.

Rädsla är ett sådant. Rädsla för att förlora något, för någon sorts förändring, för att ett visst resultat inte blir som tänkt, för att det krävs en stor insats, för att inte vara tillräckligt bra och kompetent, för att inte bli omtyckt. Oron som kommer med osäkerhetskänslor kan också göra att vi fattar fel beslut eller för snabba beslut.

Det finns även andra tankevurpor vi gör när vi t.ex vill komma framåt snabbt eller inte orkar tänka. En är..

Överskatta sin egen förmåga, underskatta tid och insats

Om man varit framgångsrik en tid så ökar riskviljan, man tror att framgångarna ska fortsätta komma och man överskattar sin förmåga. Man kan bli lite nonchalant och övermodig.

Det är lätt att överskatta den egna förmågan och hur bra vi är på att t.ex planera tidsåtgång, göra prognoser, köra bil eller göra investeringar. Det kan leda till för dåliga förberedelser, att man gör för många affärer samtidigt, hoppar på ett jobb/uppdrag som är över ens förmåga eller att man bara lyssnar på det som bekräftar det man redan vet. Det kan samtidigt leda till att vi underskattar den tid och insats som krävs i ett större projekt. Man kan nästan alltid räkna med att det tar mycket mer tid, energi och behövs kanske mer pengar än man tänkte sig från början.

Du får lära dig ännu mer när du prenumererar på e-kursen Framgångsacceleratorn,

Tillbaka till bloggen