Djupjobba eller ytjobba – vad ger mest?

Publicerat 9 december 2021

Du har säkert haft dagar då du vid dagens slut undrade om du egentligen fick något av värde gjort eller om du lärde dig något viktigt, dagen gick och du blev distraherad av andra eller distraherade dig själv på olika sätt och ägnade dig mest åt att ytjobba. Inget större problem om det händer då och då, men vad händer om det är så de flesta dagarna och veckorna ser ut på bekostnad av djupjobbet?

Jag har inspirerats av bland annat Cal Newports bok ”Deep Work” och reflekterat en del kring just djupjobb vs ytjobb. I den här artikeln delar jag några tankar och tips, om du vill eller behöver bli bättre på djupjobbet.

Om du är någon form av kunskapsarbetare, och det är ju många av oss, är förmågan att gå på djupet, att kunna ägna långa stunder av tänkande utan avbrott, central och blir allt mer värdefull i arbetslivet.

Cal Newport menar i sin bok ”Deep Work” ”att arbetslivets skifte i riktning mot det ytliga (oavsett om man ser det som gott eller ont) skapar enorma ekonomiska och personliga möjligheter för de få människor som ser potentialen i att prioritera djupet.”

De möjligheterna vill man ju gärna ta vara på.

Läs mer i min artikel som du hittar här  Artikel Djupjobb eller ytjobb

Tillbaka till bloggen