Från dröm till plan till första stegen – en liten guide

Publicerat 6 mars 2020

Jag frågar ibland personer jag träffar i coachingen eller kurser jag håller om de vill berätta om en dröm de har. Överraskande ofta visar det sig att många inte har någon dröm längre nu när de är vuxna. Det är ju synd kan jag tycka. Undrar vad det beror på att det är så?

Sedan när jag frågar vilken dröm de hade som barn finns de där: astronaut, veterinär, delfintränare, brandman, skådespelare, med mera. Som barn var allt möjligt.

En dröm, en vision, kan ge energi och vara inspirerande att tänka på och prata om. Våra drömmar säger ju också något om vad som är viktigt för oss. Det kan ju till och med vara så att de blir så viktiga för oss att vi vill försöka realisera dem i någon form.

En dröm eller en vision kan också ge oss en känsla av mening, en riktning och ökad klarhet kring vad vi vill lägga tid och energi på och fokusera våra styrkor på.

Den här artikeln ger dig några idéer kring hur du kan arbeta dig fram från dröm till plan till att ta de första stegen att komma fram till hur du ska komma dit.

Jag använder en liknande metod tillsammans med några av de jag coachar och även för att coacha mig själv.

 

Steg 1 – skriv ner dina drömmar

 

Sätt en timer på 15 minuter och börja göra en lista över dina främsta drömmar, mål eller projekt som du känner dig mest lockad och inspirerad av att under kommande år börja fundera på hur du kan få dem att bli av.

Det kan vara jobbiga problem du vill lösa, saker du vill uppnå, något du vill åstadkomma eller projekt som är dags att ta tag i.

Skriv ner allt som dyker upp – sådant som du vill förändra, börja, sluta med, lära, erfara, bli, skapa, uppnå, läka eller göra.

Censurera dig inte och ta bara med sådant du vill, inte sådant du borde. Du behöver inte skriva snyggt eller perfekt, du skriver ju ”for your eyes only”.

OBS – det är inte nödvändigt att du går i mål med din dröm eller når ditt mål inom närmaste året, däremot ska du vara villig att påbörja vägen och ta de första stegen mot det inom kort.

Om du redan vet exakt vad du vill börja ta tag i kan du ju antingen brainstorma fram en lista bara för skojs skull, eller gå till steg 2.

Om du känner att det inte är någon idé att ens försöka för att du ändå inte kommer att komma på någonting att skriva, simma lugnt. Att inte veta eller inte ha en dröm är, som jag inledde med, vanligare än man tror. Några av oss har kanske varit upptagna med att göra det som andra tycker vi borde göra så länge att våra egna drömmar är undantryckta.

Då kan det här frågorna vara en hjälp på vägen:

 

– om du hade ett trollspö och kunde förändra en sak i ditt liv eller i världen, vad skulle det vara?

– om du hade två extra timmar varje dag, vad skulle du använda dem till?

– Vilken produkt/tjänst tycker jag att min omgivning, företagen, samhället eller världen behöver bäst?

-Vilka är de aktiviteter där jag bäst tar till vara på livet?

– Vilket jobb är så roligt så jag skulle kunna göra det utan att få lön?

– Vad av det jag gjort hittills har gjort mig mest stolt? Lista tre saker.

– Vilka personer har åstadkommit mest med sina liv? Vad har de gjort?

– Skulle det inte vara coolt om…. (fyll i något du skulle vilja prova)

 

 Steg 2 – Get Real

 Nu är det dags att gå igenom din lista. Där finns sannolikt en eller två saker som får din puls att slå lite snabbare, antingen av rädsla eller entusiasm eller både och. Ringa in dessa och svara sedan på de här frågorna:

  1. Hur viktigt och betydelsefullt?

Vad gör att den här drömmen är så viktig för dig? Vilken skillnad kommer det att göra för dig när du kommit fram till hur du ska förverkliga den? Hur kommer den att påverka dig? Vem mer kommer att bli positivt påverkad?

För varje svar kan du sedan gå en nivå djupare genom att fråga dig ”Och varför är det så viktigt?” och fråga det sedan igen för att gå ytterligare en nivå ner. Att komma fram till det bakomliggande syftet är viktigt, det ger driv, uthållighet och kraft när du möter hinder och motgångar.

Så på en skala 1-10, där 1 är ”otroligt oviktigt” och 10 är ”måste börja göra något nu”, var är du?

Om du är under sju, välj något annat från din lista.

2. Hur svårt?

Ta en titt på den dröm du valde och fråga dig ”har någon annan i världen någon gång redan listat ut hur?” Troligen är det så.

Så återigen en skala 1 – 10, där 1 är ”många har gjort det här tidigare” och 10 är ”ingen i världen har gjort det här och det är sannolikt otroligt svårt”. Var hamnar du?

Om många har gjort det här, uppfinn inte hjulet igen eller ge inte upp för att det känns svårt. Det finns ju hjälp någonstans att få.

Det mesta som är viktigt och meningsfullt att förverkliga eller uppnå innebär hårt jobb. Men det kan kännas fantastiskt att göra det ”omöjliga”.

Om du hamnade långt ner på skalan så kan du spara tid genom att lära av andra. Hamnade du högt upp så kan det innebära att du måste vara mentalt förberedd på att det kommer bli tuffare.

3. Tidigare försök?

Har du försökt uppnå drömmen tidigare och inte lyckats? Vad gick i sådana fall snett? Vad kan du lära av det? Vad kan du göra annorlunda den här gången.

Steg 3 – Dags att välja

 Nu är det dags att välja en av drömmarna.  Genom att välja bara en blir det lättare att fokusera och koncentrera dig. Det ger också en god träning i att vara disciplinerad.

Vägen framåt kommer vara full av utmaningar och hinder så att bygga motståndskraft, ”grit” och lära sig hantera hjärnspöken är viktigt.

Du kommer ta kraft och energi så därför är det viktigt att bara välja en av drömmarna att börja med, annars sprider du dig för tunt och inget blir av.

 

Steg 4 – Gör det tydligt och mätbart

 Dags att bryta ner drömmen i mindre hanterbara delar och steg. Varje steg ska vara tydligt och mätbart. Om din dröm vara ”komma i toppform” så behöver den bli tydligare och nedbruten i flera olika konkreta steg som är både mätbara och tidsatta. ”Jag springer 5 km på 30 minuter senast 1/7”. ”Jag köper ett gym-kort nästa vecka”. ”Jag åker Vasaloppet i mars 2021”. ”Jag är fysiskt aktiv minst 1 timme varje dag”.

Du förstår säkert.

Genom att dela upp drömmen i mindre steg så kan du följa dina framsteg, fira oftare och avgöra när du är framme.

Sätt bara upp sådana mål och aktiviteter som du själv kan kontrollera till 100%. Det är t.ex det du säger, dina handlingar, din attityd, ditt fokus, din energi, hur du tänker och reagerar på olika händelser.

Se också till att dina mål och steg formuleras positivt, attintegöra något eller slutagöra något fungerar sämre som målformulering.

 

Steg 5 – dina kommande tre steg

 Vilka tre enkla små steg kan du ta för att börja komma fram till hur du ska göra för nå din valda dröm? Kanske ringa ett samtal, boka in ett möte, skicka ett mail eller anmäla dig till något. Se upp med att inte fastna i fällan att göra för mycket research och skjuta upp själva görandet. Research kan kännas tryggt och bra, men det är i stegen utanför komfortzonen som saker och ting händer och där mycket av lärandet finns.

Ta det första steget NU.

 

Att leda dig själv

För att lyckas komma dit du vill nå de resultat du önskar nå behövs ett gott självledarskap.

Det kan du träna genom mina e-kurser som du kan läsa om häroch här.

Vill du testa vilken nivå ditt självledarskap ligger på kan du göra det här.

 

Tack för att du läste den här lilla guiden. Lycka till!

 

Bengt

 

Tillbaka till bloggen