Karriärutveckling och karriärcoaching

Ta reda på vad som är viktigast, gör en plan och nå dit du tänkt dig.

Vanliga frågeställningar jag brukar möta i min roll som karriärcoach är:

  • Ta nästa steg i mitt jobb och min karriär – hur, vad och när?
  • Hur ska jag veta vad jag vill och vad som är viktigast?
  • Hur kan jag använda mer av mina styrkor?
  • Jag står inför olika alternativ och behöver hjälp att sortera tankarna för att lägga tid och energi på rätt sak.
  • Vill utveckla mig som chef och ledare.
  • Hur bygga förtroende?

Det finns mer att hämta hos de flesta av oss. När vi får den känslan av att inte använda den potential och de styrkor vi har kan vi längta efter att  göra någon typ av förändring innan tiden rinner iväg. Men utveckling och förändring är inte alltid enkel. Det kan behövas ett bollplank som stöd i alla komma på vad som är viktigast att lägga tid och energi på. Att göra färre saker men bättre.

Att veta vad du vill, sätta mål och ha en plan

Resan börjar med att du dels blir mer klar över vad du egentligen vill, dels blir klar över ditt nuläge och de resurser du har: dina styrkor, dina erfarenheter, din unikitet, dina förmågor och dina intressen.

Gör du  en plan för din önskade förändring ökar sannolikheten att du når ditt mål med 200-300 %.

Trots mål och plan kommer det att dyka upp någon form av hinder, problem eller överraskning. Se till att vara förberedd på att det kan hända och också hur du eventuellt hindrar dig själv. Jag hjälper dig att se antagande du gör som kan komma i vägen eller vara till hjälp.

Under hela processen behöver du dessutom vara någorlunda komfortabel med att vara utanför komfortzonen.

Låter det svårt? Här finns ett 10-tal guider som ger dig tips, råd och kanske lite inspiration. Du hittar även en del annat användbart på sidan Fria resurser.

Det är också en bra idé att använda en erfaren karriärcoach. Det är där jag kommer in. Hör gärna av dig så pratar vi vidare.

Guider

Att veta vad jag egentligen vill

Att komma fram till vad man egentligen vill är som att lägga ett pussel. Bit för bit klarnar bilden. Guiden visar en steg-för-steg-metod du kan använda dig av.

Hämta guiden här

Sätta mål för karriären

Vill du ha mål eller inte? Om du vill, vilken typ av mål bör du ha? Guiden ger dig bl.a exempel på olika mål och hur ett mål bör formuleras.

Hämta guiden här

Mina styrkor och talanger

När du vet vilka dina främsta styrkor och talanger är blir det lättare att komma rätt. Guiden visar hur du kan få ökade kunskaper i området.

Hämta guiden här

Drivkrafternas betydelse

De egna drivkrafterna är bra att känna till för att bli mer klar över vad som motiverar. Guiden ger exempel på olika drivkrafter du kanske känner igen.

Hämta guiden här

Besluts- och karriärsfällor att se upp med

Du kommer ställas inför olika beslut på vägen. Här gäller det att se upp med några av de vanligaste besluts- och tankefällorna så ditt beslut blir bra.

Hämta guiden här Artikel om fällor

Beslutsverktyget

Ibland kan det vara bra att ta hjälp av olika beslutsmodeller för att t.ex ställa olika alternativ mot varandra eller för att bli mer kreativ. Här får du några verktyg att prova.

Hämta guiden här

Våga misslyckas

Att försöka undvika att misslyckas, att försöka nå det ”perfekta” kan vara kontraproduktivt. Det kan finnas något värdefullt i att det inte går som tänkt.

Hämta guiden här

Hantera osäkerhet och hinder

Guiden visar på vad som händer när vi möter hinder, hur osäkerhet och oro kan påverkas oss och hur vi kan hantera det lite mer konstruktivt.

Hämta guiden här

Få en bra start på det nya

Den första tiden kan vara kritisk men också där möjligheter finns som kanske inte finns senare. Planera och tänk ur olika perspektiv den första tiden – mål, lärande, nätverkande – för att få en bra start.

Hämta guiden här

 

 

 

 

 

På rätt kurs i karriären – sju steg, e-bok

Det här häftet täcker in flera av guiderna och innehåller olika övningar och reflektionsfrågor som hjälper dig från ta reda på  vad du egentligen vill till att göra en plan.

Hämta boken här